logo

032 66 69 99

0886 81 64 61

Ное2016
833
Шистови плочки за покрив сбират енергия и намаляват сметките за отопление

Шистови плочки за покрив сбират енергия и намаляват сметките за отопление

Ръбестият и визуално натрапчив вид на слънчевите панели прави тяхното приложение нежелано за мнозина собственици, особено ако домовете им са проектирани с особено внимание върху дизайна или пък са старинни къщи, носещи духа на предишни епохи. Испанската компания за шистови покривни плочки Cupa Pizarras е решила да промени всичко това. Тя е разработила нов модел плочка, която интегрира слънчеви клетки в естествения материал. Системата Thermoslate безпроблемно „скрива“ термалните модули, които зареждат слънчеви топлинни „батерии“. Те пък ...

Прочетете още
Окт2016
993
Оптималната за здравето температура в стаята през студения сезон

Оптималната за здравето температура в стаята през студения сезон

Каква е оптималната за здравето температура в стаята през студения сезон? Качествените показатели на жилището изискват все по-голямо внимание, тъй като съвременният човек прекарва 80% от своя живот в закрити жилищни и работни помещения. В условията на жилището организмът е под въздействието на комплекс от различни фактори, като продължителността на тяхното действие е максимална в сравнение с други среди. Това означава, че при несъответствие със здравните изисквания жилищната среда може да стане рисков фактор за здравето на обитателите.

Прочетете още
Сеп2016
1452
За радиаторите - какъв е най-подходящ за помещението

За радиаторите - какъв е най-подходящ за помещението

Ще обсъдим възможностите за онези радиатори, които са част от водни или парни отоплителни системи. Тези системи може да се зареждат централно от тецове. Може и да са с котле в жилището, което се загрява чрез твърдо или течно гориво или пък чрез други енергийни източници. Във всеки един момент изключително важен елемент от отоплителната верига са радиаторите. Освен това много често те са изложими, те са видими и имат дял от дизайна помещението. Да кажем, трябва да сложите за първи път радиатори в дома си или да смените старите. Какво трябва да ...

Прочетете още
Авг2016
1159
Ксерокс-машина за супер слънчеви панели

Ксерокс-машина за супер слънчеви панели

Фирмата, чието име стана синоним на технологията за фотокопиране на документи, е насочила своя поглед към високо-ефективните слънчеви панели. И амбицията й е на просто да произвежда такива, а да ги "копира" в милиардни "тиражи".

Прочетете още
Юли2016
1073
Децата на новото хилядолетие ще променят енергийния сектор

Децата на новото хилядолетие ще променят енергийния сектор

Децата на новото хилядолетие много повече се интересуват от преминаване към възобновяеми енергийни източници, отколкото тези на възраст над 55 години, показа ново проучване на глобалната консултантска фирма Accenture във Великобритания.

Прочетете още
Юли2016
1077
Учените твърдят, че е възможно да се изградят микроскопични вятърни паркове от бактерии

Микроскопични вятърни ферми от бактерии генерират ток

Вятърните ферми са добре известен алтернативен източник на енергия, но те имат своите противници – мнозина се дразнят от вида им, някои се оплакват от шума им, а и еколозите неведнъж алармират, че са опасни за птиците. Сега един нов вид вятърен парк, предложен от изследователи в Университета в Оксфорд, може да промени традиционната гледка. Учените твърдят, че компютърните им симулации са показали, че е възможно да се изградят микроскопични вятърни паркове от… бактерии. Тези „бактериални“ ветро-генератори могат да осигурят ...

Прочетете още
Юли2016
1076
Учените от Щутгарт са постигнали 22,6% ефективност с най-новата си разработка в тази област

ZSW поставя нов световен рекорд за тънкослойни соларни клетки

Центърът за слънчева енергия и водородни изследвания Baden-Wurttemberg (ZSW) „вдигна летвата“ за производителност при тънкослойните соларни клетки с още една степен. Учените от Щутгарт са постигнали 22,6% ефективност с най-новата си разработка в тази област.

Прочетете още
Юни2016
984
Гъвкавите соларни клетки могат да захранват носима електроника

Ултра-тънки соларни клетки могат да се огъват около молив

Учени от Южна Корея са направили ултра-тънки фотоволтаични клетки, които са достатъчно гъвкави, за да могат да се увиват около обикновен молив. Гъвкавите соларни клетки могат да захранват носима електроника като фитнес тракери и интелигентни очила. Изследователите публикуваха резултатите от работата си в списание Applied Physics Letters.

Прочетете още
Май2016
1072
Нова слънчева батерия наруши законите на физиката

Нова слънчева батерия наруши законите на физиката

Инженерите от Масачузетския технологичен институт са създали слънчева батерия, която може да превръща топлината в светлина, повишавайки своята енергоефективност. По този начин учените са успели да преодолеят теоретично предсказания предел, ограничаващ работоспособността на фотоелементите. Изследването е публикувано в изданието Nature Energy.

Прочетете още
Апр2016
1003
Соларна джаджа прави чрез обикновените сенници смарт-прозорци

Соларна джаджа прави чрез обикновените сенници смарт-прозорци

Всеки, който иска да направи дома си по-удобен, годен за живеене, енергийно-ефективен, се оглежда за различни решения да постигне това. Едно интересно предложение в тази връзка е този забележителен пример за автоматизация на дома FlipFlic. Захранвано със слънчева енергия, устройството регулира външните щори на базата на данни за наличната слънчева светлина, температура, както и конкретни персонализирани настройки на приложението.

Прочетете още
Мар2016
1034
Учени: темпът на промените в околната среда е напълно безпрецедентен

Темпът на промените в околната среда е напълно безпрецедентен

Изследователи от Института Кабо при Университета в Бристол наскоро публикуваха доклад, който показва, че Земята преживява екологични промени с такава скорост, каквато не е наблюдавана никога досега в развитието на планетата. Екипът е документирал количеството въглероден диоксид в атмосферата, освободен по време на глобално екологично събитие преди 120 милиона години, при което вулканичната активност е довела до рязко повишаване на CO2 в атмосферата. Това е довело до масово изчезване на редица биологични видове на планетата. При ...

Прочетете още
Мар2016
1064
Най-голямата плаваща соларна електростанция се строи в Европа

Най-голямата плаваща соларна електростанция се строи в Европа

В покрайнините на Лондон се строи гигантска плаваща соларна електростанция, която след завършването си ще стане най-голямата и мощна подобна станция в Европа, съобщава онлайн-изданието The Engineer.

Прочетете още