logo

032 66 69 99

0886 81 64 61


Соларни щори пазят сянка и генерират чиста енергия едновременно

Соларни щори пазят сянка и генерират чиста енергия едновременно
19 Май 2017

Какво би станало, ако щорите на прозорците ни произвеждат електричество за дома ни, едновременно със засенчването? Точно такава е идеята на соларните щори на SolarGaps. Тези "интелигентни" щори, предназначени за следене на слънцето, могат да бъдат контролирани чрез смартфон-приложение, а компанията-разработчик казва, че могат да намалят сметките за ток с до 70%.

Интелигентните слънчеви щори , създадени от украинския изобретател Евген Ерик, биха могли да променят генерално начина, по който живеем на закрито, и добиваме енергията, която консумираме в домовете си. Компанията казва, че щорите са изключително ефективни: те могат да генерират 100 вата от всеки квадратен метър прозорец – достатъчно енергия за един лаптоп или пък за 30 LED крушки, според компанията.

Инсталационният процес на тези слънчеви клетки, според фирмата, е достатъчно прост, за да могат собствениците на жилища да монитрат сами щорите, следвайки инструкциите. След като щорите бъдат включени, възобновяемата енергия, която генерират, може да захранва домашните устройства. Приложението за управление позволява на потребителите да променят ъгъла на щорите, да ги спускат или вдигат и да проверяват колко слънчева енергия генерират.

Щорите се изработват от слънчеви клетки от SunPower и са с 25 години живот. Външната част е изработена от алуминий. Твърдят, че слънчевите щори могат да пработят при широк спектър от климатични условия и температури.

В момента тече кампания в Kickstarter за набиране на средства за старт на производството на соларните щори. Един комплект с размер XS коства 390 долара, което е 50 процента от цената на дребно, а размерът е 90 на 90 см. Освен XS размер има малки, средни, големи, изключително големи и екстра големи размери.

GreenTech.bg