logo

032 66 69 99

0886 81 64 61


Швейцарци разработиха много по-ефективни фотоволтаични панели

Швейцарци разработиха много по-ефективни фотоволтаични панели
14 Мар 2017

Изкопаемите горива наистина действат като "изкопаеми". Никой не може да отрече, че от години те не предлагат нищо особено интересно. Като изключим увеличеното замърсяване в резултат на прекомерната им употреба. Възобновяемите източници на енергия дълго време бяха сочени като скъпи, непостоянни и твърде сложни. Само че те се развиват. Цената на добитата от слънцето енергия пада. Поредната швейцарска разработка на фотоволтаични панели дава заявка за сериозен пробив в тази посока.

Проведените в Германия тестове отчитат близо двойно по-високо производство на енергия благодарение на новата технология.

Флориан Герлих, ръководител на проекта: С тази иновация няма нужда да се следи слънцето. Панелите се разполагат в една плоскост върху покривите, както при нормалния монтаж.

Успехът на повишеното производство се крие в тънката, прозрачна оптична система, която отвежда светлината до така наречените "супер соларни клетки". Вградените в панелите кръгли лещи осигуряват оптимален достъп на светлината до клетките през целия ден, независимо от ъгъла, под който лъчите падат върху панела. Прозрачното покритие действа точно и безотказно, като в течение на часове се измества едва с един сантиметър.

Ное Бори, изследовател: Ние разработихме технологията на микроследене. Защо микро? И защо следене? Защото изместването е минимално и се извършва в рамките на панела. То е достатъчно, за да концентрира максимално слънчевата светлина върху малката площ на соларната клетка.

Подобни системи вече се изпробват с променлив успех. Постиженията на швейцарските учени, обаче, гарантират коефициент на полезно действие от 36 на сто. В сравнение с обичайните 18 процента, това е двойно повече. И макар технологията да оскъпява производството на фотоволтаичните панели, резултатът пак може да понижи значително цената на производсвото. Швейцарският екип е заявил пазарната премиера на новите панели за следващата година.

(БНТ)