logo

032 66 69 99

0886 81 64 61


10 мита за фотоволтаиците

10 мита за фотоволтаиците
27 Фев 2017

1. Производството на соларна енергия зависи изцяло от количеството на слънчева светлина.

Истината е, че слънчевата енергия е източникът на енергия, който най - равномерно се разпределя върху Земята. Независимо в коя част на земното кълбо се намират панелите, щом има светлина – те работят. Германия е добър пример – не е страна с ъс значително слънцегреене, но е най- големият пазар на слънчева енергия, през лятото почти 10% от електричеството за домакинствата в южна Германия идва от соларни панели.

Очевидно е, разбира се, че ако инвестицията е в района на Сахара, вървращаемостта ще е много по-висока, но съществуват много други фактори, които не са за пренебрегване. Влияние оказват наличието на електрическа мрежа, изкупните цени на електроенергията, политическата стабилност в страната и др. Например, в Северна Аляска много по-разумна инвестиция би била тази в соларна енергия, отколкото в прекарването на кабел от някоя далечна електроцентрала или точка на присъединяване.

2. Соларните панели са атрактивни единствено там където има пазарна ниша.

Соларната енергия е атрактивен продукт навсякъде по света където хората имат нужда от електричество – което в наши дни е във всяко цивилизовано място. Това е един огромен пазар, който предполага не само големи централи в пустинните райони, независимо, че те са в голяма степен конкурентоспособни.

Покривните соларни инсталации също могат да бъдат конкурентни, тъй като те са една дългосрочна инвестиция. Можете да ги сравните с енергоспестяващите крушки – потребителят инвестира малка сума пари, а спестява средства в дългосрочен план. Възвращаемостта от инвестицията намира отражение в крайното потребление - сметката за електричество. Инвестициите в соларните панели са изключително прости и не е необходима нова мрежа или скъпоструваща инфраструктура.

3. Соларната енергия се нуждае от силна обществена финансова подкрепа и никога не би могла да бъде конкурентна.

Ако се замислим, преди години изказвания от типа „твърде скъпи” се срещаха и за лаптопите, и за плоските екрани, и за мобилните телефони, докато не се въведоха методи за масово производство и цените не спаднаха. Сега същото се случва и със соларните панели.

За последните три години цените на соларните панели са спаднали наполовина, а пазарни проучвания показват, че иновативно ориентираните потребители желаят соларна енергия. В рамките на пет години се очаква по-голямата част от населението на Европа да се преориентира към соларна енергия, което от своя страна ще я превърне в по-евтина енергия от замърсяващото електричество от мрежата.

4. Соларните панели са все още с ниска производителност.

Не е лъжа, има поле за подобрение. Също както колите стават все по-икономични с годините, така и соларните панели стават по-производителни. Но значи ли това, че сегашните панели не са достатъчно добри? Не, технологията е развита. Това което има значение е не призводителността на панелите, а цената за киловатчас енергия.

В бъдеще ще бъдат развивани нови типове соларни панели с по-голяма производителност, но истинският успех на соларната енергия ще се дължи на мащабните производства и на разширяването на глобалния пазар. Ниската цена на соларния панел ще бъде определяща за производството на енергия с ниски разходи.

Ако се замислим, дали бихме чакали, за да си купим кола след две години, защото тогава моделите ще бъдат по-добри, по-бързи и по-зелени? Отговорът е „не”, ако се нуждаем от автомобил на момента. По същия начин, хората се нуждаят от соларни панели сега и купуват сега, защото те са път към осъществяването на цели, като независимост от мрежата, ниски разходи за електроенергия и намаляване на въглеродните емисии. Не са необходими нови технологии за успеха и пробива на соларните панели. Самите те са успехът.

5. Соларните панели имат високи стойности на въглеродни емисии и не са екологични.

По принцип соларните панели се правят от силикон, а силиконът се среща в пясъка, който от своя страна е най-широкоразпространеният естествен елемент на Земята. Пещите, които преобразуват пясъка в силикон консумират много енергия, но за сметка на това времето, за което се изплащат тези разходи е само една или две години. Това означава, че през това време панелът генерира същото количество енергия, което е било необходимо за производството му.

След като измине времето за откупуване на разходите за производство, цялото количество енергия е чиста печалба, а още повече – панелите работят от 25 до 40 години. В същото време този срок при атомните електроцентрали е толкова дълъг, че дори е под въпрос дали цялата енергия, която произвеждат по време на жизнения си цикъл, е достатъчна да „плати” енергията, използвана за построяването и демонтирането им.

6. Слънчевите панели не работят при облачно време или нощем и това ги прави ненадеждни.

В момента пазарът на вятърна енергия е по-развит, отколкото този на слънчева, независимо от факта, че Слънцето е далеч по-сигурен източник на енергия. Скоро обаче слънчевата енергия ще надмине вятърната поради две прости причини – първо, соларните панели могат да бъдат използвани навсякъде, и второ – могат да бъдат монтирани модулно. Това прави разширяването на соларната система много бързо – само в рамките на месеци или година.

Комбинацията от соларна и вятърна енергия е добра опция, но бъдещето е в комбинацията от соларна енергия и акумулатори за енергия едновременно на локално и централно ниво, особено сега, когато пазара за пренос на енергия предстои да се развива.

Пазарът за съхранението на децентрализирана енергия също предстои да отбележи значителен ръст. Съхранението на децентрализирана енергия в акумулатори прави възможно генерираната енергия през деня да се използва нощем. Например, за да заредиш електромобила си през нощта. Съхранението на енергия е гореща тема – лаптопи, iPods, iPads, електрически скутери и колела - но соларната енергия ще даде масивен тласък на този пазар. Комбинацията от производство на соларна енергия и съхранението й за използване на по-късен етап е перфектна.

Пазарът на централизирана енергия и този на соларна ще стимулират развитието си взаимно, тъй като когато съхранението на енергия поевтинее, ще бъде по-изгодно да се произвежда соларна енергия с цел съхранението й и използването й по-късно.

7. Големите енергийни компании не вярват в соларната енергия и заради това тя не би могла да бъде добра.

Шел приключи ангажиментите си със соларната енергия, а Ексън дори няма нищо общо с нея. Много голяма част от големите компании в енергетиката предпочитат да инвестират в ТЕЦ. Не очаквайте от кланица на едро да се специализира в гурме продукти от екологично месо. Нефтът е в кръвта на Шел и бизнесът на компанията е базиран на това. Мултинационалните компании са като танкерите в океана – трудно маневрират и бързите промени в курса не са лесни.

Соларната енергия е предназначена за бързи и гъвкави предприемачи, предпочитащи иновациите и устойчивия растеж. Както вятърът задвижва елегантните и бързоподвижни кораби, така е и със соларния пазар – динамичен и променящ се е.
В този контекст, лидерът на пазара на електроника Шарп, един от световните лидери в производството на соларни панели, е пример за това, че големите компании вярват в соларните панели. Шарп са разбрали, че масовото производство на соларни панели намалява цената им, а от друга страна маса е равнозначно на печалба.

Според прогнози на Шел през 2040г. 50% от енергията по света ще се произвежда от екологични източници. Шансовете Шел да закупи някой от лидерите в пазара на соларна енергия са доста големи. Много от „малките” компании производители а соларни панели вече имат хиляди служители, а годишните им обороти възлизат на милиарди долари.
Гугъл само за няколко години се превърна в една от най-големите компании в света, а защо това да не се случи и с компания от сферата на соларните системи?

8. Соларната енергия няма никаква роля в глобалното производство на енергия.

Днес соларната енергия може да осигурява само 1% от световните енергийни нужди, но това може да се промени неочаквано бързо. Германия е водеща страна в тази обалст - очаква се за период от 5 години, 10% от използваната енергия в държавата да се доставя от соларни панели.

Примерът на Германия е по силите на всички държави. За тепърва развиващите се икономики, построяването на ТЕЦ и АЕЦ вече е излишно при положение, че соларните панели поевтиняват толкова бързо. Това може да се сравни с въвеждането на мобилните телефони в Индия и други страни, които дори не са имали развити наземни мрежи. Това се е оказало излишно, тъй като мобилните комуникации не изискват такива. Същото би могло да се случи и с въвеждането на соларните панели в новоизгряващите пазари. Построяването на големи електроцентрали ще бъде излишно, защото самостоятелното, децентрализирано производство на енергия е по-евтино, по-ефективно и много по-гъвкаво.

Световният фотоволтаичен пазар е нараснал със 100% през 2010 г., в сравнение с 2009 г. ако този темп се запази, това ще означава, че за по-малко от 10 години соларната енергия ще задоволява изцяло глобалната нужда от енергия.

9. Соларните панели заемат много място и не са хубава гледка.

Това наистина зависи от личните предпочитания и вкус. За едни хора димящите комини на ТЕЦ-овете са върха на технологията и естетиката, докато други нямат нищо против да произвеждат сами енергията си и да имат соларни панели на покривите си. При всяко едно положение винаги ще има достатъчно място на земята за соларните панели.

Представете си, че една относително малка пустинна площ от 200 – 250 км, запълнена със соларни панели по последна технология, би била необходима за задоволяването на енергийните потребности на цяла Европа. За щастие обаче не е необходимо да се навлиза в тези красиви пустинни пейзажи и това се дължи на факта, че вече има достатъчно покривна площ за да реализира това. И още повече – панелите дори няма да се виждат.

Освен това, с напредъка на технологиите и иновациите, предстои да бъдат въведени още по-атрактивни соларни панели. Също както при автомобилите – сравнете днешните красиви модели със старите модели от 60-те и 70-те години....

10. Соларните системи не са надеждни и изискват поддръжка.

Соларните системи нямат подвижни части и оттук не изискват никаква или почти никаква поддръжка. Най – чупливата и крхка част във свързаните с мрежата соларни системи е инверторът. Той превръща правия ток (DC) от соларните панели в променлив (AC) с напрежение равно на това в мрежата.

Единствено при сух и прашен климат би могло да се наложи почистване на панелите с вода. Ако живеете в среда, където валежите са често явление, дори може да не се наложи да правите това.

В много държави вече е въведена програма за рециклиране на соларните панели. Ако след 25 години на вярна служба, имате нужда да подмените своя панел, то соларната индустрия разполага с методи, които рециклират всички панели ,стопроцентово (или пък на 100%?) нито един ТЕЦ не може да се пребори с това постижение