logo

032 66 69 99

0886 81 64 61


Топлоизолации - топлоизолационни материали

Топлоизолации

Топлоизолацията е елемент, служещ за забавяне на топлинния поток. Често в топлоизолацията се включва и рефлективна преграда, забавяща и топлинното излъчване. Освен при външни или вътрешни строително-ремонтни дейности, топлоизолация се използва и при тръбопроводи, въздуховоди, печки, хладилни системи, бойлери и други устройства, където е важно да се забави топлинния поток, както и в много промишлени приложения. Топлинната енергия може да бъде предвижвана чрез кондукция, конвекция и излъчване. Потокът от топлина може да се намали чрез една или повече от тези системи.

Топлоизолация от синтетичен каучук

Топлоизолация от синтетичен каучук

Топлоизолации от синтетичен каучук са K-Flex. Тези тръбни изолации са гъвкави, еластични топлоизолационни материали от ...

Прочетете още

* Топлинен трансфер и топлинни прегради

Топлинното излъчване се състои от инфрачервени вълни от електромагнитния спектър. И както всички електромагнитни лъчи не е нужна среда, в която да се движат. Количеството енергия, излъчвано от обект, е пропорционално на повърхностната му температура и неговото лъчение. Всеки обект над 0 градуса по Целзии има топлинно излъчване. Всички предмети излъчват енергия помежду си, но най-важна е посоката, в която излъчват.

Топлинните бариери имат характериситики на ниско лъчение, ниско абсорбиране и високо отблъскване на инфрачервения спектър. Може да проявяват това и за другите лъчения, включително и светлината, но това не е задължително качество на бариерите. Малка част от лъчевата енергия се абсорбира от такъв материал (по-голямата се отразява), следователно и малка част се излъчва. Силно излъсканият метал е такъв пример. Обратно на това, тъмните материали с ниска отражаемост ще поглъщат голяма част от енергията и ще излъчват много енергия.

* Най-често използваните топлоизолационни материали са:

- минерална вата
- полиуретанова пяна
- полистиренова пяна
- стъклена вата

Изолацията с вата обикновено се използва с паро- и водоизолационен слой, тъй като топлинният градиент, създаван от самата изолация, довежда до кондензация на влага, която намалява топлоизолационните свойства. Този тип изолация винаги се поставя от топлата страна на топлоизолацията.