logo

032 66 69 99

0886 81 64 61

Сеп2016
1146
За радиаторите - какъв е най-подходящ за помещението

За радиаторите - какъв е най-подходящ за помещението

Ще обсъдим възможностите за онези радиатори, които са част от водни или парни отоплителни системи. Тези системи може да се зареждат централно от тецове. Може и да са с котле в жилището, което се загрява чрез твърдо или течно гориво или пък чрез други енергийни източници. Във всеки един момент изключително важен елемент от отоплителната верига са радиаторите. Освен това много често те са изложими, те са видими и имат дял от дизайна помещението. Да кажем, трябва да сложите за първи път радиатори в дома си или да смените старите. Какво трябва да ...

Прочетете още
Авг2016
979
Ксерокс-машина за супер слънчеви панели

Ксерокс-машина за супер слънчеви панели

Фирмата, чието име стана синоним на технологията за фотокопиране на документи, е насочила своя поглед към високо-ефективните слънчеви панели. И амбицията й е на просто да произвежда такива, а да ги "копира" в милиардни "тиражи".

Прочетете още
Юли2016
929
Децата на новото хилядолетие ще променят енергийния сектор

Децата на новото хилядолетие ще променят енергийния сектор

Децата на новото хилядолетие много повече се интересуват от преминаване към възобновяеми енергийни източници, отколкото тези на възраст над 55 години, показа ново проучване на глобалната консултантска фирма Accenture във Великобритания.

Прочетете още
Юли2016
927
Учените твърдят, че е възможно да се изградят микроскопични вятърни паркове от бактерии

Микроскопични вятърни ферми от бактерии генерират ток

Вятърните ферми са добре известен алтернативен източник на енергия, но те имат своите противници – мнозина се дразнят от вида им, някои се оплакват от шума им, а и еколозите неведнъж алармират, че са опасни за птиците. Сега един нов вид вятърен парк, предложен от изследователи в Университета в Оксфорд, може да промени традиционната гледка. Учените твърдят, че компютърните им симулации са показали, че е възможно да се изградят микроскопични вятърни паркове от… бактерии. Тези „бактериални“ ветро-генератори могат да осигурят ...

Прочетете още
Юли2016
912
Учените от Щутгарт са постигнали 22,6% ефективност с най-новата си разработка в тази област

ZSW поставя нов световен рекорд за тънкослойни соларни клетки

Центърът за слънчева енергия и водородни изследвания Baden-Wurttemberg (ZSW) „вдигна летвата“ за производителност при тънкослойните соларни клетки с още една степен. Учените от Щутгарт са постигнали 22,6% ефективност с най-новата си разработка в тази област.

Прочетете още
Юни2016
855
Гъвкавите соларни клетки могат да захранват носима електроника

Ултра-тънки соларни клетки могат да се огъват около молив

Учени от Южна Корея са направили ултра-тънки фотоволтаични клетки, които са достатъчно гъвкави, за да могат да се увиват около обикновен молив. Гъвкавите соларни клетки могат да захранват носима електроника като фитнес тракери и интелигентни очила. Изследователите публикуваха резултатите от работата си в списание Applied Physics Letters.

Прочетете още
Май2016
925
Нова слънчева батерия наруши законите на физиката

Нова слънчева батерия наруши законите на физиката

Инженерите от Масачузетския технологичен институт са създали слънчева батерия, която може да превръща топлината в светлина, повишавайки своята енергоефективност. По този начин учените са успели да преодолеят теоретично предсказания предел, ограничаващ работоспособността на фотоелементите. Изследването е публикувано в изданието Nature Energy.

Прочетете още
Апр2016
874
Соларна джаджа прави чрез обикновените сенници смарт-прозорци

Соларна джаджа прави чрез обикновените сенници смарт-прозорци

Всеки, който иска да направи дома си по-удобен, годен за живеене, енергийно-ефективен, се оглежда за различни решения да постигне това. Едно интересно предложение в тази връзка е този забележителен пример за автоматизация на дома FlipFlic. Захранвано със слънчева енергия, устройството регулира външните щори на базата на данни за наличната слънчева светлина, температура, както и конкретни персонализирани настройки на приложението.

Прочетете още
Мар2016
876
Учени: темпът на промените в околната среда е напълно безпрецедентен

Темпът на промените в околната среда е напълно безпрецедентен

Изследователи от Института Кабо при Университета в Бристол наскоро публикуваха доклад, който показва, че Земята преживява екологични промени с такава скорост, каквато не е наблюдавана никога досега в развитието на планетата. Екипът е документирал количеството въглероден диоксид в атмосферата, освободен по време на глобално екологично събитие преди 120 милиона години, при което вулканичната активност е довела до рязко повишаване на CO2 в атмосферата. Това е довело до масово изчезване на редица биологични видове на планетата. При ...

Прочетете още
Мар2016
915
Най-голямата плаваща соларна електростанция се строи в Европа

Най-голямата плаваща соларна електростанция се строи в Европа

В покрайнините на Лондон се строи гигантска плаваща соларна електростанция, която след завършването си ще стане най-голямата и мощна подобна станция в Европа, съобщава онлайн-изданието The Engineer.

Прочетете още
Мар2016
880
Слънчеви топлофикации могат да намалят сметките за отопление

Слънчеви топлофикации могат да намалят сметките за отопление

Централизирани топлофикационни системи, които черпят енергия от слънчевото греене, могат да намалят сметките за отопление за потребителите у нас, както и зависимостта от вноса на горива. Така наречените "слънчеви топлофикации" представляват системи от модули, свързани в голяма верига, които събират топлинна енергия целогодишно, за да я отдават през зимата. Подобни решения са изключително популярни в Дания. Те биха могли да функционират дори още по-ефективно в България, предвид по-интензивното слънчево греене у нас. Инвестицията в ...

Прочетете още
Мар2016
779
Тънкослойна соларна клетка достигна рекордна ефективност

Поредната крачка напред в надпреварата за ефективни соларни клетки

"Още една крачка напред в надпреварата за високо-ефективни слънчеви клетки стана факт в началото на март", пишат в greentech.bg! "Тънкослойна соларна клетка достигна рекордна ефективност." First Solar обяви, че е преобразувала 22,1% от енергията от слънчевата светлина в електричество, използвайки експериментални клетки, направени от кадмиев телурид. Технологията съставлява едва около 5 на сто от целия соларен пазар в света. Комерсиалните клетки на компанията са известни с ефективността си от около 16,4%.

Прочетете още