logo

032 66 69 99

0886 81 64 61


Поредната крачка напред в надпреварата за ефективни соларни клетки

Тънкослойна соларна клетка достигна рекордна ефективност
09 Мар 2016

"Още една крачка напред в надпреварата за високо-ефективни слънчеви клетки стана факт в началото на март", пишат в greentech.bg! "Тънкослойна соларна клетка достигна рекордна ефективност."

First Solar обяви, че е преобразувала 22,1% от енергията от слънчевата светлина в електричество, използвайки експериментални клетки, направени от кадмиев телурид. Технологията съставлява едва около 5 на сто от целия соларен пазар в света. Комерсиалните клетки на компанията са известни с ефективността си от около 16,4%.

Теоретичната граница на ефективността за кадмиево-телуридните клетки е над 30% - значително по-висока от тази на конвенционалните силициеви клетки. Досега обаче тя беше непостижима на практика. Пречката идваше от ниския волтаж на кадмиево-телуридните клетки. Максималният волтаж при тях е пряко свързан с ефективността. От десетилетия изследователите се мъчат да прескочат 1-волтовата "бариера", но едва наскоро учени от Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ успяха да прескочат този лимит.

Конвенционалните силициеви соларни клетки от своя страна представляват повече от 90 на сто от пазара на слънчева енергия днес, въпреки че са по-скъпи за производство и имат ефективност от около 16-18%. Макар че тънкослойните кадмиево-телуридни клетки са по-евтини за направа, досега те изоставаха откъм ефективност.

Подобрението на технологията обаче е доста съществено. Нози вид клетки бързо напредват към достигането на теоретичния си максимум, аз разлика от силициевите алтернативи. Това обещава скорошно настъпление на кадмиево-телуридната технология.

Освен това този вид тънкослойни клетки изискват по-малко материал за производството на сравнимо количество електроенергия спрямо с конвенционалните силициеви технологии. Самият производствен процес също е по-прост. Това ще доведе и до намаляване на разходите за произведената електрическа енергия.